FIV

Hem › Vi erbjuder

Vi erbjuder

Angående covid-19: Här kan du läsa hur vi för närvarande anpassar vår verksamhet!

Hälsosamtal

Ett hälsosamtal innebär ett samtal om levnadsvanorna mat och motion. Samtalet utgår från din situation i dag och vad du vill och kan göra för att skapa en god hälsa. I hälsosamtalet ingår ett konditionstest.

Här är några exempel på vad du och hälsokonsulenten kan prata om:

Om konditionstestet
Att göra ett konditionstest och få mått på sin kondition är en bra start till förändring, både för att skapa och höja motivationen. Eftersom värdet följs upp med ett nytt cykeltest efter några månader får du också ett ”kvitto” på hur din kondition har förbättrats. Under konditionstestet kan du bli svettig och andfådd men det är mindre ansträngande än ett maxtest. Under testet får du cykla cirka 6-7 minuter med en belastning som är an­passad efter dig. Under cykling­en följs din pulsutveckling med ett pulsband. Vid några tillfällen under cyklingen får du uppskatta din ansträngning med hjälp av en skala. När du cyklat klart beräknas din konditionsnivå. Tillsammans med hälsokonsulenten kommer ni överens om uppföljningen.

Är du intresserad av att göra ett hälsosamtal med konditionstest hos oss? Kontakta din friskvårdscentral för tidsbokning. Om du har fått ett FaR från hälso- och sjukvården kontakta vi dig och bokar in en tid.

Kostnad för hälsosamtal med konditionstest: 100 kr. Uppföljande hälsosamtal: 100 kr. Hos oss gäller inte landstingets högkostnadskort. Ett hälsosamtal tar cirka en timme.

Angående covid-19: Här kan du läsa hur vi för närvarande anpassar vår verksamhet!

Hälsokursen
OBS! Just nu erbjuder vi endast hälsokursen online/digitalt. Läs mer här!

En kurs för dig som vill ha stöd, kunskap och inspiration att komma igång med en förändring när det gäller dina matvanor och din motion.

Under kursen får du möjlighet att lära dig mer om sambanden mellan levnadsvanor och hälsa och tid för tankar och medvetenhet om hur du kan påverka din hälsa. Kursen startar med ett individuellt hälsosamtal som senare följs upp. Varje kurstillfälle pågår under 1,5-2 timmar och erbjuds åtta till tio personer i varje kursomgång. Hälsokonsulent från Friskvården i Värmland och personal från vårdcentralen leder Hälsokursen. Du kan anmäla dig via vårdcentralen eller direkt till Friskvården i Värmland. Hälsokursen är en samverkan mellan Friskvården i Värmland och din vårdcentral.
Kursen är kostnadsfri, 6 träffar.

Angående covid-19: Här kan du läsa hur vi för närvarande anpassar vår verksamhet!

Motionsgrupper

Varje år deltar över 3 500 personer i våra motionsgrupper runt om i hela länet! Samtliga motionsprogram är utarbetade av legitimerad sjukgymnast/fysioterapeut, vilket innebär en kvalitetssäkring i form av skonsam och säker träning. Alla motionspass leds av utbildade motionsledare.

Kom igångmotion
Träning för dig som behöver komma igång på ett säkert och tryggt sätt. Vi bygger upp stabilitet, styrka och rörlighet i ett lugnt tempo.

Ryggmotion
Träning för dig som behöver ta extra hänsyn till ryggen. Här tränar vi allsidigt och bygger upp styrka, stabilitet och rörlighet med säkra övningar.

Hjärtmotion
Här tränar vi framförallt konditionen men även rörlighet och styrka. Hjärtmotionen passar alla som vill hålla hjärtat friskt och starkt. Passar även för de som har eller haft hjärt-kärlbesvär.

Stavmotion
För dig som gillar att gå och vill ha rejäl konditionsträning. När du går med stavar får du dessutom träning för axlar, rygg och nacke samtidigt som du minskar belastningen på höfter och knän.

Vattenmotion
Här får du en genomkörare av hela kroppen på ett effektivt, skonsamt och skönt sätt. Vi tränar allsidigt med både kondition, styrka och rörlighet.

Cirkelmotion
För dig som vill komma i gång med styrketräning. Vi tränar allsidigt och funktionellt med enklare redskap vid olika stationer.

Terminskostnad och anmälan
En aktivitet i veckan: 550 kr per termin, två eller flera aktiviteter i veckan: 700 kr per termin. Badavgift kan tillkomma för vattenmotionen. För dig som har fått ett FaR och har varit på ett hälsosamtal kostar första terminen 350 kr för en eller flera aktiviteter. Till de flesta av våra motionsgrupper krävs ingen föranmälan och vi har löpande intag under hela terminen. Läs mer på din friskvårdscentrals hemsida och se aktuellt motionsschema för terminen.

Angående covid-19: Här kan du läsa hur vi för närvarande anpassar vår verksamhet!